Här är maskinen som gav Dan ett nytt liv

Dan Wiksten fick diagnosen obstruktiv sömnapné för tretton år sedan. Han var riktigt illa däran utan att veta om det. Nu är han inne på sin tredje CPAP, och han älskar den. Maskinen har gett honom nytt liv.

dan.jpg

Kraftig snarkning och sömnapné är en vanlig orsak till att par har skilda sovrum, berättar Dan Wiksten, som är redaktör för Apné Sveriges tidning Drömläget. Tidningen har en fråga-doktorn-spalt dit läsarna kan höra av sig. ”Många är oroliga för att CPAP:en påverkar sexlivet, men påverkar den sexlivet är det till det bättre”, menar Dan Wiksten. Man blir ju betydligt piggare.

Dan Wiksten är 78 år. Han tycker att det låter mycket och att det låter gammalt, och det stämmer liksom inte alls in på honom.

– Jag är fortfarande väldigt aktiv. Jag har ett åkeri, bland annat. Och det är jag som gör tidningen Drömläget som ges ut av Apné Sverige. Jag är nog en ganska engagerad människa.

Det hörs att Dan Wiksten är det. Vi pratas vid på telefon och rösten förmedlar massor av kraft, energi och entusiasm.

Uppe en gång i timmen under natten

För tretton år sedan var läget lite annorlunda. Han var uppe minst en gång i timmen nattetid för att gå på toaletten, och sängkläderna var våta av svett på morgonen.

Vad det kunde bero på förstod han inte alls. Men en god vän vars make hade sömnapné kände igen symtomen och tyckte att Dan skulle kontakta en läkare.

Kontrollerade sömnkvaliteten

– Så jag hörde av mig till Sophiahemmet här i Stockholm och fick låna hem en apparat över natten som registrerade och kontrollerade min sömnkvalitet.

Den var chockerande dålig. Dan Wiksten hade hundra­tals andningsuppehåll, de längsta långt över en minut. Han syresatte sig därför illa.

– Läkaren sa att min vän hade haft helt rätt, så jag fick omgående en CPAP och den fungerade direkt. Jag blev så att säga ”botad” redan efter första natten. Jag har använt den alla nätter utom två sedan dess. En gång var den trasig och en annan gång reste jag till USA och blev av med handbagaget, och där låg CPAP:en. Som tur var kom det till rätta efter ett dygn.

De två nätterna utan andningsmask minns han som mardrömsnätter.

– Det var som om någon satt på min bröstkorg och hindrade mig från att andas.

Läkarförskrivning för att få en CPAP

Det går inte att bara knalla in och köpa en CPAP var som helst. Man måste ha en läkares förskrivning. Även i USA.

– Men du kan förstå hur viktig den här maskinen är för mig när jag med sådan fasa så tydligt minns hur det var att vara utan den.

Två läger när det gäller CPAP

Dan Wiksten säger att det finns som två läger när det gäller CPAP:en. Det finns de som inte står ut med masken, och så finns det de som älskar den. Han hör till de sistnämnda.

– Jag är inne på min tredje CPAP nu. Den första var rätt enkel. En fördel med den var att den startade långsamt så att man hann somna innan den nådde full effekt. Den andra var mer intelligent och kunde reglera tryck efter behov. Den tredje CPAP:en är superintelligent. Den har en app bland annat. Jag kan själv gå in i appen och kolla hur varje natt har varit. Det är fantastiskt.

Text: Catarina Gisby
Foto: Stefan Bladh